La moció d´IU i d´ICV-EUiA sobre la retirada de les tropes de l´Afganistan abans del 2010 obligarà els grups del Congrés a pronunciar-se sobre la miss


La moció conseqüència de la interpel•lació urgent sobre Afganistan registrada per IU i ICV-EUIA al Congrés dels Diputats, es debatrà avui al Ple de la Cambra. Entre les propostes de la moció, s´hi troba la d´elaborar un calendari de retirada de les tropes espanyoles en el país abans del 31 de desembre d´aquest any.
Això obligarà als diferents grups parlamentaris a pronunciar-se, en seu parlamentària, sobre el desenvolupament d´una missió militar l´efectivitat de la qual ha estat qüestionada. En la mateixa moció, es defensa també prioritzar el trànsit cap a una estratègia civil i política regional que afavoreixi l´estabilitat, la reconstrucció i l´estabilització internes a Afganistan.
Es persegueix també diferenciar de manera nítida el que és l´acció de seguretat i reconstrucció que desenvolupa ISAF sota el mandat de l´ONU de l´operació antiterrorista “Llibertad Duradera” executada principalment per EEUU. El diputat Gaspar Llamazares ha detallat que l´objectiu fonamental d´aquesta iniciativa parlamentària és que el Govern socialista “obri un període de reflexió sobre la presència del contingent espanyol a l´Afganistan i estableixi un calendari de replegament militar.
“No estem d´acord amb la “iraquització” que s´està produint en aquest conflicte ni que les tropes espanyoles passin a tenir una inseguretat i uns riscos que no poden assumir en una missió a la que cada vegada hi ha un rebuig civil més gran, tant a nivell internacional com en el propi país asiàtic”, ha dit Llamazares.

No hay comentarios: