Posicionament d´EUiA sobre el projecte de Llei d´Educació de Catalunya


Benvolgut, benvolguda.

En primer lloc, vull saludar-te, en aquesta nova etapa com a Coordinador General d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), amb el desig de continuar fent camins plegats. En segon lloc, dir-te que el motiu d’aquest escrit és fer-vos arribar la posició d’EUiA respecte al Projecte de Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que ara està en tràmit parlamentari, després d’un complicat període de negociacions en el sí del Govern. La coalició ICV-EUiA, en l’aprovació del Projecte feta a Govern el passat mes de juliol, va anunciar que no li donava suport i que es reservava el dret de presentar esmenes en el tràmit parlamentari.
Ara ens trobem en aquesta fase, i la situació no ha millorat. Per tant, EUiA seguim dient NO en aquest Projecte de LEC, tal i com es va ratificar en la 5a Assemblea Nacional d’EUiA del passat 8 i 9 de novembre. No es tracta d’una postura per marcar perfil. Aquest el tenim definit de fa molt: “Educació pública, gratuïta, de qualitat, laica i coeducativa”. Es tracta d’una posició coherent perquè apostem per l’ensenyament públic, exigent amb allò pactat i compromesa amb la comunitat educativa.
En canvi, aquest Projecte de LEC:
* No situa l’escola pública com a referent del sistema educatiu, com a garantia de qualitat, gratuïtat, igualtat i cohesió social, qüestió per la que cal un finançament potent.
* No respecta l’acord social del Pacte Nacional per l’Educació (PNE), que era un primer pas -encara potser massa petit- per superar el model de dualització de la doble xarxa existent a Catalunya i, per tant, una oportunitat de millora de la situació de l’educació.
* Incompleix l’Acord del Govern d’Entesa pels continguts “Desplegar i consolidar el servei públic d’educació garantint els instruments i recursos que permetin al sector públic assolir la màxima qualitat (pàg. 9)”, com s’havia signat també en el PNE; i pel mètode, “Elaborar participadament (...) el projecte de Llei d’Educació de Catalunya (pàg. 9)”
* Manté la dualització de la xarxa educativa en centres públics i privats concertats, que significa normalitzar la segregació de persones per raó de classe social, gènere, origen.... Dóna privilegis a la jerarquia catòlica amb el manteniment de l’assignatura de religió en l’espai públic (de tothom) que és l’escola, cedint a la pressió de CiU i el conjunt de la dreta, que té una visió mercantilista de l’educació.
* Permet la consolidació d’una xarxa privada concertada amb menys obligacions davant els poders públics, on les famílies han de participar del seu finançament, que serveix per a potenciar un model educatiu segregador i gens cohesionador.
* Obre massa portes a les patronals dels privats concertats, en lloc d’invertir més en la creació de més centres públics. El que cal és iniciar els passos per a incorporar a la xarxa pública alguns centres concertats, revisant concerts i eliminant -d’entrada- els dels centres privats d’elit.
* No assegura l’escolarització mixta a tots els centres, la laïcitat dels centres públics i la coeducació com a valors democràtics; ni un accés igualitari a les places escolars de centres públics i privats concertats, ni la gratuïtat de l’escolarització, ni la coresponsabilització de centres públics i privats concertats en l’escolarització d’alumnat immigrant o amb necessitats educatives especials, ni la planificació de l’oferta educativa en mans del Departament d’Educació com a instrument de la política educativa.
Per això, tot i que el Projecte de LEC presenti mesures de millora pel sistema educatiu, en allò que és substancial, i que eren reivindicacions històriques, no suposa un avenç. Els esforços iniciats pel govern d’esquerres en l’àmbit educatiu poden i han d’anar més enllà per a superar dèficits que arrosseguem d’etapes anteriors amb el govern de CiU, així com per a situar-nos en nivells més elevats de benestar. Des del Govern actual cal donar-hi respostes. Més enllà de les esmenes que el nostre Grup Parlamentari presentarà, EUiA entén que, per aconseguir la LEC que les persones de Catalunya necessiten, és imprescindible el treball unitari de tota la comunitat educativa. Aquesta no és únicament una reivindicació del professorat de l’ensenyament públic.
L’Educació és un dret universal i de ciutadania, i cal avançar en la seva qualitat com a servei públic des de la gent, les organitzacions socials i les institucions. Així doncs, EUiA donarà suport a les mobilitzacions que empenyin cap a una millor LEC, i estarà oberta a participar del treball conjunt que des de la comunitat educativa i la societat es requereixi. En aquest sentit, resto a la vostra disposició, amb la intenció de retrobar-nos en la mobilització que doni força al tràmit parlamentari. Perquè segur que coincidim en què les persones han de poder progressar com a membres d’una comunitat social, i, per això, cal una societat més justa, més participativa, més saludable, amb una educació pública de qualitat... que ho faci possible.
Rep una cordial salutació,
Jordi Miralles i Conte Coordinador General d’EUiA

No hay comentarios: