El senador Nuet fa pública una declaració sobre la situació d´Hondures

El senador d´EUiA adscrit al grup de l´Entesa Catalana de Progrés, Joan Josep Nuet, considera que els darrers esdeveniments que s´han produït a Hondures, després de la signatura fa pocs dies de l´Acord San José-Tegucigalpa entre el govern colpista i el president constitucional Manuel Zelaya, posen de manifest la impossibilitat que el 29 de novembre se celebrin en aquell país unes eleccions democràtiques.

L´Acord San José-Tegucigalpa significava, en cas de produir-se el seu compliment, una possibilitat democràtica de “retrotreure la titularitat del Poder Executiu al seu estat previ al 28 de juny fins a la conclusió de l´actual període governamental, el 27 de gener de 2010”, como l´acord afirma.

La situació real és lluny de complir aquest requisit, el president democràtic està confinat a la l´ambaixada de Brasil, l´exèrcit exerceix control i repressió dels moviments de l´oposició i impedeix la lliure expressió i circulació de les persones, es manté el tancament dels mitjans de comunicació que expressen opinions contràries al cap d´Estat, etc., però especialment preocupant és l´actitud d´ignorància sistemàtica dels compromisos signats per part del govern no constitucional, de l´Assemblea Legislativa i dels poders que els donen suport.

En aquest moment, a poc més de 20 dies dels comicis, es pot afirmar que l´actual govern, l´exèrcit, els actuals mecanismes judicials de control electoral i els partits que han recolzat el cop d´Estat, que han estat aïllats i condemnats per la comunitat internacional, són els que controlaran el procés electoral i el seu resultat. Ni tan se val hi ha data per a la restitució del president Manuel Zelaya i la creació d´un govern provisional.

Sense entrar en el debat, que haurà de produir-se, sobre les responsabilitats de les autoritats polítiques, militars i econòmiques en el cop d´Estat i les greus agressions als Drets Humans, pensem que la comunitat internacional i en particular les institucions i el Govern espanyol han d´exigir:

1. L´immediat compliment per part de les autoritats hondurenyes de l´acord San José-Tegucigalpa en tots els seus preceptes.

2. Que només la restitució del president constitucional Manuel Zelaya al front d´un Govern Provisional d´Unitat, que garanteixi els mecanismes policials, militars, electorals i polítics que asseguren un procés electoral de lliure participació política, permeten la fixació d´un calendari electoral realista que no està garantit en la data del 29 de novembre.

3. Que al costat d´un calendari electoral real, s´han de garantir els procediments per a què totes les forces polítiques opositores puguin presentar-se als comicis.

4. La Comunitat Internacional ha de seguir aïllant i pressionant al govern colpista d´Hondures, més encara ara que es comprova el seu incompliment de l´acord San José-Tegucigalpa.

5. No s´ha de reconèixer la possibilitat de realitzar els comicis el 29 de novembre, ni comprometre´s a cap observació internacional mentre aquests es realitzin dins del marc de ruptura constitucional i s´ha de donar suport a les iniciatives tendents a la restitució del President Zelaya i a l´elaboració d´un calendari real i inclusiu.

6. Al mateix temps han d´acabar les restriccions a la lliure circulació de persones, a la llibertat d´expressió, restituint als mitjans de comunicació clausurats la seva capacitat d´emissió.

No hay comentarios: